Lastig gedrag is echt niet altijd even makkelijk. Voor dat kind dat lastig gedrag laat zien niet, voor de klas niet en voor jou niet.

Je ziet dat hij zichzelf overschreeuwt. Je ziet zijn frustratie, verdriet, onmacht en onzekerheid. Hij zit ontzettend met zichzelf in de knoop.

Maar dat niet alleen. Zijn gedrag wordt steeds erger. Je stopt ontzettend veel tijd en energie in dit kind met maar weinig resultaat. Je hebt het gevoel dat je wordt opgeslokt door dat lastige gedrag.

Je ziet het kind met zichzelf worstelen, maar tegelijkertijd zie je ook dat zijn gedrag voor onrust zorgt in de klas. Andere kinderen gaan mee in dit gedrag, raken afgeleid. Het verstoort je les en dat niet één keer op een dag maar meerdere keren.

Je wil dat lastige gedrag ombuigen

Je gunt dit kind weer dat zelfvertrouwen. Dat hij weer rust vindt in zijn hoofd. Dat hij een andere manier vindt om met zijn emoties om te gaan en hier woorden aan te geven.

Maar bovenal gun je hem dat hij de hulp krijgt die hij nodig. Zodat dit kind niet alleen zelf minder last heeft zijn gedrag, maar ook de rest van de klas en jij. Waardoor jouw aandacht weer naar de hele klas kan gaan, je weer aan lesgeven toekomt en er weer meer tijd is voor de leuke en ontspannende dingen.

Want er is niets zo belangrijk als die fijne en veilig klas, waar kinderen plezier hebben en ieder kind tot leren, groeien en ontwikkelen.

Ilse Westdijk - kidsabilities

Maar om daar te komen moet er wel wat veranderen…

Wat je als leerkracht nu anders kan doen om dat lastige gedrag komt te buigen. Dat is precies waar ik jou in deze online variant van de workshop Eerste Hulp Bij Lastig Gedrag in meeneem.

In deze online workshop, die je in je eigen tijd en tempo kunt volgen, doorloop je de volgende modules. Allemaal met als doel om die eerste stappen te zetten die ervoor gaan zorgen dat je dat lastige gedrag kunt voorkomen of verminderen, zodat iedereen er minder last van heeft.

Module 1 Gedrag begint bij de leerkracht

Gedrag lokt emoties uit. In deze module gaan we dieper in op wat je als leerkracht zelf als eerste kan doen/veranderen, waardoor je je eigen energie goed houdt en dat kind in de klas minder lastig gedrag laat zien.

Module 2 Gedrag is meer dan je ziet

Hoe je achter de oorzaak van lastig gedrag komt, zodat je weet waarom de kinderen die lastig gedrag laten zien doen zoals ze doen en wat ze van jou hierin nodig hebben. Je leert de verschillende vormen van lastig gedrag (her)kennen en wat de triggers hierin zijn, zodat je dit in een vroeg stadium kunt herkennen.

 

Module 3 Als dat wat je doet niet werkt

Niets zo lastig als wanneer ondanks dat wat je allemaal al doet het kind nog steeds hetzelfde gedrag laat zien. In deze module gaan we dieper in op wat je kunt doen als jouw manier om gedrag aan te pakken niet werkt. Welke vragen je jezelf moet stellen en wat je anders kunt doen, zodat je erachter komt hoe je het kind het beste kunt ondersteunen.

Module 4 Emoties als basis voor gedrag

Welke vaardigheden we kinderen mogen leren en welke tools we kinderen mee mogen geven. Die ervoor zorgen dat ze hun emoties op een andere kunnen en mogen uiten. Vaardigheden en tools die ervoor zorgen dat niet alleen wij, maar ook de kinderen zelf weer grip krijgen op zichzelf en op hun gedrag.

Module 5 Van over je emoties leren, naar ze kunnen reguleren

Je kunt je emoties niet reguleren, als je niet weet wat er te reguleren valt. In deze module gaan we dieper in op wat je kunt doen als een kind zichzelf niet meer kan sturen. Welke vaardigheden we deze kinderen mogen leren, welke tools we ze mee mogen geven. Die ervoor zorgen dat kinderen meer inzicht krijgen in zichzelf en daardoor hun emoties en hun gedrag kunnen reguleren.

 

Module 6 Alles begint met grip

Welke stappen je met kinderen moet doorlopen om ervoor te zorgen dat dat lastige gedrag ook daadwerkelijk verandert. In deze module neem ik je stap voor stap mee in de door mij speciaal ontwikkelde GRIP-methodiek die ik ook zelf in mijn werk met kinderen toepas en al mijn klanten meegeef. De methodiek die ervoor zorgt dat deze kinderen weer GRIP krijgen op zichzelf en hun gedrag en je de relatie met het kind behoud, zonder je groep daarbij te kort te doen.

Wat je nog meer krijgt

Omdat het een pre-order is moet je nog even geduld hebben tot augustus, voordat de leeromgeving officieel live gaat. maar dat wachten mag beloond worden.

Je krijgt niet alleen korting op de online workshop. Maar ook mag je, als je je nu al aanmeldt, gratis aansluiten bij de speciale Q&A die ik ga geven (t.w.v. €249,-). Waarin jij al je vragen kan stellen n.a.v. de video’s en opdrachten die in de leeromgeving staan.

Dit is de enige keer dat er bij deze online workshop een Q&A zit en dus de enige keer dat jij je vragen kunt stellen. Een buitenkansje dus.

  Deze online workshop is geschikt voor

  Leerkrachten die te maken hebben met lastig gedrag in de klas, intern begeleiders, onderwijsassistenten, onderwijsondersteunend personeel, schoolmaatschappelijk werkers en kindercoaches.

  Ik hoopte meer te leren over hoe je de signalen van stress bij kinderen kon herkennen en wat stress doet in het brein van een kind. In een korte tijd kregen we tips en werden we meegenomen in hoe je kinderen beter tot rust kan brengen.

  Mijn grootste eye-opener was toch wel hoe hard kinderen volwassenen in hun leven nodig hebben! Door goede aanwijzingen, oefeningen en coaching kun je het kind weer laten inzien hoe te ontspannen en weer tot rust te komen.

  Het is waardevol om je hier weer bewust van te worden. Je gunt ieder kind het allerbeste. Met iets kleins kunnen wij samen weer een groot verschil maken. Wij willen allemaal kinderen in hun kracht zetten! Wij kunnen het niet alleen, samen staan we sterk!

  - Emilija, leerkracht groep 4-5-6 -

  Veelgestelde vragen

  Ik heb de opleiding tot gedragsspecialist gevolgd. Is deze online workshop dan ook nog waardevol voor mij?

  Ja, ook als je de opleiding tot gedragsspecialist hebt gevolgd is deze online workshop waardevol voor jou. Want deze online workshop geeft jou aanvullend inzicht in waarom de kinderen die lastig gedrag laten zien doen wat ze doen, hoe stress en de overlevingsstrategieën die hieruit voortkomen van invloed zijn op het gedrag van een kind.

  Want als je dit weet, dan begrijp je ook waarom dat wat we nu inzetten vaak niet werkt bij deze kinderen, waarom deze kinderen weer terugvallen in oude gedrag en wat er nodig is om ervoor te zorgen dat deze kinderen geen lastig gedrag meer laten zien of zodanig minder.

  In deze online variant van de workshop Eerste Hulp Bij Lastig Gedrag in de klas vertel ik je precies welke vaardigheden we deze kinderen mogen leren. Waarmee niet alleen wij maar vooral ook de kinderen zelf weer grip krijgen hun gedrag. Want dat is ervoor gaat zorgen dat deze kinderen ieder minder last heeft van dit gedrag.

  Wanneer komt de workshop online?

  As we speak ben ik bezig om alle video’s voor je op te nemen en alle opdrachten klaar te zetten. Zodra de leeromgeving (waarin je de workshop terug kunt vinden) officieel live gaat in augustus, krijg je direct een e-mail en toegang. 😉

  Kan ik ook nog vragen stellen?

  Bij de online variant van deze workshop is het niet mogelijk om je vragen stellen. Er is nu één uitzondering. Want als je je aanmeldt voordat de leeromgeving waarin deze workshop staat officieel live gaat, krijg je er gratis een Q&A (t.w.v. €249,-) bij. Waarin jij al je vragen kan stellen n.a.v. de video’s en opdrachten die in de leeromgeving staan. Deze Q&A is eenmalig. Een buitenkansje dus. 😊

  Ik heb eigenlijk niet echt de tijd.

  Dat is nou zo fijn aan de online variant van deze workshop! Je kan hem op je eigen tempo en in je eigen tijd volgen. Je kan in een week tijd alle modules afgerond hebben of er juist voor kiezen om iedere week een module op te pakken. Whatever floats your boat. Het mooie is dat je onbeperkt toegang blijft houden tot deze online workshop. 

  Één ding kan ik je wel met zekerheid kan zeggen. Zodra je één module gehad wil je eigenlijk alleen maar meer. So be warned. 😉

  Ik vind de workshop best duur.

  Laten we eerlijk zijn, ik kan niet in jouw portemonnee kijken. Maar weet dat er juist voor dit soort workshops scholingsbudget is. Dit is in de CAO vastgelegd. Van dit scholingsbudget mag en kan je ieder jaar gebruik maken en besteden aan professionalisering. Je mag zelf kiezen waar je dit scholingsbudget aan uitgeeft, alleen moet je hier natuurlijk wel over in gesprek met je werkgever. Voor leerkrachten is er in ieder geval een budget van €500,- per 1 fte per schooljaar beschikbaar.

  En mocht je directeur nu aangeven dat er geen mogelijkheid is wanneer het gaat om dat scholingsgeld, weet dat er ook de mogelijkheid voor je is om de online workshop in termijnen betalen.