Dat kind hoort hier niet!et kind toe

“Zo Max had echt zijn dag niet”, “Je kon merken dat Nova ziek was vandaag, het was een stuk rustiger”, “Ze waren echt weer vervelend vandaag”, “Ik weet niet wat Levi had, maar hij was echt niet te doen!”. Dit zijn opmerkingen die jouw collega’s maken, die jou direct in jouw hart raken.

En ergens snap je wel dat jouw collega’s zich zo uiten, want ook zij moeten hun ei kwijt. Zelf weten ze het soms ook gewoonweg niet meer. Want ondanks alle tijd en energie die ze in een kind stoppen, lijkt er niks te veranderen of wordt het gedrag alleen maar lastiger. Het triggert iets in hen. Het maakt iets bij ze los. Maar tegelijkertijd zie je ook dat ze het lastig vinden om uit te reiken en te vragen om hulp. En dat het maakt de situaties alles behalve makkelijker.

Zowel voor hen niet als voor het kind niet. 

 

Het is alles behalve fair naar het kind toe

Vooral omdat jij gelooft dat er zoveel meer zit achter het gedrag wat een kind laat zien. Of het nu gaat om boze builen, schreeuwen, weglopen, het weigeren van een taak, maar ook onzekerheid en geen connectie meer lijken te maken met andere kinderen en met jou.

Jij weet dat kinderen dit niet bewust doen, maar dat hun gedrag een uiting is en soms zelfs een schreeuw is om hulp. Er zit iets onder. En jij vindt het de taak, maar bovenal de verantwoordelijkheid van ons als volwassene om die onderliggende behoefte naar boven te halen. 

Jij bent met kinderen gaan werken omdat je ze dingen wil leren, omdat je ze misschien zelf wel wil geven wat jij vroeger als kind gemist hebt. Je wil niets liever dan een wezenlijke bijdragen leveren aan hun ontwikkeling en kinderen zien groeien.

Jij wil impact hebben op het leven van ieder kind.

ilse Westdijk, Spijkernisse

Jij wil er echt met heel je hart en ziel voor de kinderen zijn

 

Je bent op zoek naar dat wat voor een kind het beste werkt. En je doet echt ontzettend je best om daarin te investeren. Jij bent meer dan bereid om een kind te geven wat hij nodig heeft. Jij wil niets liever dan nog meer kennis opdoen en je hier verder in te verdiepen. Want voor jou is er maar een vraag. Wat kunnen we nu voor dit kind doen?
 
Jij realiseert je als geen ander dat dat daar meer kennis voor nodig is, maar ook dat er meer dan één persoon voor nodig is om voor het kind wat te kunnen veranderen. Om echt wat te kunnen betekenen voor op de lange termijn. Jij wil niets liever dan ook jouw collega’s en ouders hierin meenemen. 


Maar heel eerlijk… Voordat iedereen net zo ver is als jij, ziet wat jij ziet en ze zo ver zijn dat jullie echt kunnen doen wat nodig. Dan ben je echt wel even verder en dat is voor niemand wenselijk. Maar 
er is één ontzettend belangrijk en essentieel ding dat deze prachtige en bijzonderen kinderen nu wel tot hun beschikking hebben.

En dat ben JIJ! 

Want jij bent tot zoveel meer instaat dan je je nu misschien realiseert of waar je jezelf soms de credits voor geeft

 

Want wil jij dat de kinderen waar jij mee werkt weer de (super)kracht in zichzelf gaan ontdekken. Dan hebben ze jou hierin als sidekick nodig.

Want wat deze kinderen van jouw nodig hebben is:

✓ weer mogen leren en voelen dat wie ze zijn, wat ze denken, wat ze doen, wat ze voelen ertoe doet, zodat ze ook zichzelf weer op waarde gaan schatten

✓ dat ze zichzelf beter leren kennen, weer bewust worden van zichzelf en wat ze diep van binnen nodig hebben

✓ dat ze hun lijf beter leren kennen, zodat ze al die heftige emoties die ze ervaren gaan herkennen, erkennen en kunnen benoemen, zodat er ruimte komt in het hoofd en lijf en emoties en gevoelens bespreekbaar en tastbaar worden

✓ dat ze zichzelf en hun gedrag (wat ook voor henzelf gewoon knap lastig is) beter leren begrijpen, dat ze leren begrijpen waarom ze doen wat ze doen, zodat ze weer een gevoel van grip ervaren en het gevoel van “het ligt aan mij”, “ik kan dit niet” of “ik ben niet goed genoeg” los kunnen laten

✓ dat ze van top tot teen niet alleen WETEN maar aan alles weer mogen VOELEN dat ze goed genoeg zijn

✓ dat ze mogen leren wat voor hen werkt en die tools in handen krijgen die ervoor zorgen dat kinderen zichzelf weer tot rust weten te brengen, juist op de momenten dat emoties heftig oplopen

Dit alles zorgt ervoor dat kinderen weer bewust worden van zichzelf, meer grip krijgen op zichzelf en hun gedrag en weer meer zelfvertrouwen en veerkracht opbouwen. Zodat ze hun eigen krachtige stem weer kunnen horen, anders om leren gaan met de heftige emoties die hen nu nog parten spelen, bewuster andere keuzes kunnen maken en weer een gevoel van regie ervaren en uit zichzelf de juiste hulp of ondersteuning voor zichzelf weten in te zetten.

Maar daar is meer voor nodig dan het aanbieden van interventies en methodieken alleen 

Waar het bij deze kinderen vaak fout gaat is dat de interventies en methodieken die we inzetten, zoals een time-out of een gedragsthermometer uitgaan van dat kinderen precies weten wat ze moeten doen wanneer ze heftige emoties ervaren. Wanneer ze gebukt gaan onder een grote mate van stress. 

Vanuit de verwachting dat een kind weet hoe hij passend moet reageren op het moment dat het hem allemaal te veel wordt. Dat hij dit kan aanvoelen. Dat hij weet wat hij op dat moment nodig heeft. Dat hij dit aan kan geven en dat een kind hier bewust naar handelt en de aangeboden interventies en methodieken inzetten.

Natuurlijk weet een kind dat als een je een gesprek hierover met hem voert. Maar het toepassen hiervan is zo simpel nog niet. Want gedrag wordt niet gestuurd vanuit logica, maar vanuit emotie. 

Willen we een kind dat gevoel van vertrouwen en regie terug geven. Dat wat nodig is om weer rust in het hoofd en lijf te weeg te brengen. Dan is het nodig dat we aan dat emotionele component, dat component wat aan de grondslag ligt van gedrag, de juiste aandacht geven.

Maar hoe doe je dat? 

Door mijn bewezen Ontdek je Superkracht! methodiek in te zetten

Die bestaat uit 6 stappen.

✓ Stap 1: leren. Waar komt mijn gedrag van vandaan? Hoe werkt dit in mijn brein en in mijn lijf?

✓ Stap 2: ontdekken. Hoe zit dit bij mij? Wat triggert mij? Wat maakt die heftige emoties in mijn los?

Ontdek

✓ Stap 3: onderzoeken. Hoe werkt mijn hoofd? Hoe werkt mijn lijf? Wat vertelt mijn lijf? Hoe werken mijn gedachten? 

✓ Stap 4: ervaren. Wat werkt voor mij? Wat helpt mij? Wat vind ik fijn? Wat vind ik niet fijn? 

✓ Stap 5: oefenen. Oefentijd, zodat ik dit kan doen op momenten dat ik me rustig voel en steeds beter ga merken wat voor mij werkt en wat dit met mij doet?

✓ Stap 6: toepassen. Wat heb ik nu nodig? 

Hoe de Ontdek je Superkracht! methodiek toepast, waarom en welke oefeningen je tijdens welke stap het beste in kan zetten. Dat leer ik je stap voor stap tijdens de Ontdek je Superkracht! opleiding! die in januari start. 

Praktische informatie over de opleiding

De Ontdek je Superkracht! Opleiding duurt 5 maanden en vindt plaats in mijn praktijkruimte aan de Theemsweg 43 in Spijkenisse.

De opleiding start op zaterdag 13 januari 2024 met de Ontdek je Superkracht! inspiratiedag en eindigt op donderdag 13 juni 2024.

Verder bestaat de opleiding uit:

✓ 2 verdiedingsdagen, de 1ste op zaterdag 13 januari en de 2de op zaterdag 13 april allebei van 10:00 tot 16:00

3 groepscalls, waarin jij al je vragen kunt stellen en we van en met elkaar kunnen leren op woensdag 7 februari, woensdag 27 maart, woensdag 8 mei van 15:30 tot 17:00

✓ 3 1 op 1 sessies die je zelf in kan plannen t/m donderdag 13 juni en waarin we nog verder de diepte ingaan en kijken naar wat jij nu nodig hebt voor de kinderen waar jij mee werkt

De investering voor deze opleiding is €1750,- incl. btw. Maar de opleiding kan ook in 5 termijnen van €375,- incl. btw betaald worden (totaalbedrag €1875,- incl. btw).

 

Laat mij jouw sidekick zijn

Ik vind het ontzettend belangrijk dat deze opleiding past bij jou en bij wat jij in jouw werk met kinderen voor je ziet. Jij bent uniek en dat moet vooral zo blijven!

Ik geloof in eigenheid. Wie jij bent, waar jij in gelooft, waar jij voor staat en alle mooie en krachtige eigenschappen die jou kenmerken maken jou jou. Dit maakt dat jij kinderen op jouw manier verder kan helpen en de wereld voor hen weer een beetje mooier mag worden.

Daarom ben ik tijdens de hele opleiding, maar vooral ook tijdens de groepscalls en de 1 op 1 sessies jouw sidekick. Ik denk met jou mee op mijn manier. Geen vraag is mij te gek. Ik zie geen obstakels, maar uitdagingen. Ik denk buiten de lijntjes. Maar alles vanuit mijn liefde voor het werken met kinderen. En mijn diepgewortelde overtuiging dat als we anders naar kinderen gaan kijken, we kinderen anders gaan zien en daardoor weer nieuw perspectief kunnen geven.

Ik geef aan jou alles wat ik in me heb en meer. Zodat jij het optimale uit deze opleiding kunt halen en jij het beste van jezelf aan de kinderen kunt geven waar jij het allerliefste mee werkt. 

Om dit te kunnen garanderen zijn er voor deze opleiding maar 10 plekken beschikbaar.

Om dit te kunnen garanderen zijn er voor deze opleiding maar 10 plekken beschikbaar.

Wat ik deel kennis, inzichten en handvatten gaat veel verder dan diagnoses als autisme en AHDH en labels als hooggevoeligheid

Elk kind heeft er baat bij om stress, de trigger onder gedrag, beter te begrijpen en hier op een goede manier mee om te leren gaan. Elk kind heeft er baat bij om meer zich zicht te krijgen in zijn stressgevoeligheid en zijn reacties en gedrag hierop. Elk kind heeft er baat bij om stapsgewijs te leren hoe ze stress, met de steun van de belangrijkste volwassenen in hun leven, te lijf kunnen gaan.

Elk kind verdient het om serieus genomen te worden. Elk kind verdient het om gezien, gehoord en begrepen te worden. Elk kind verdient het om zichzelf en dat hij denkt en voelt beter te leren begrijpen. Zodat ze weer grijp krijgen op dat wat ze denken en voelen. Zodat ze weer grip krijgen op zichzelf. Zodat ze zichzelf weer gaan accepteren en waarderen. Zodat ze weer veerkrachtig worden en met vertrouwen door het leven gaan.

.

 

Hieronder lees je wat andere (onderwijs)professionals over mij en de opleiding zeggen

Ik ben net begonnen met een nieuwe functie en ik weet welke kennis en kunde Ilse heeft. Zij kan mij in korte tijd veel leren over dingen die ik nodig heb als gedragscoach. Ik hoopte vooral op hoe ik psycho-educatie kan uitleggen aan kinderen en oefeningen die ik morgen met de kinderen al kan doen.

Het is echt een totaalplaatje. De oefeningen dragen echt wat bij en dit zelf ervaren is top! Dat maakt me minder sceptisch.

Ilse weet precies wat je nodig hebt en ik als nieuwe professional, met gezin en druk werk, heb ik niet de tijd en energie om zelf uit te zoeken wat werkt en welke opdrachten toe te passen zijn. Ik kreeg zoveel informatie vanuit verschillende de hoeken. Het is echt een totaalplaatje! Je kan er meteen mee aan de slag!

- Chiara, gedragscoach -

Wie ik ben?

Ik ben Ilse Westdijk. Al van jongs af aan wist ik dat ik niets liever wilde worden dan juf. Tijdens de PABO werd het mij al snel duidelijk dat ik niet wilde werken op een reguliere basisschool. Ik wilde echt iets betekenen voor de kinderen die net even dat extra steuntje in de rug nodig hadden. De kinderen waar veel leerkrachten juist op vast liepen.

Maar werken in het onderwijs viel me zwaar. Ik voelde me aan alle kanten te kort schieten. Ik wilde niets liever dan kinderen helpen en echt impact hebben op hun leven. Dus wat deed ik… nog harder werken en nog meer van mezelf geven. Ik maakte lange dagen en kwam iedere schoolvakantie wel een keer terug. Toch was dat niet voldoende. Ik verloor het vertrouwen in mezelf. Want wat had het voor nut om leerkracht te zijn als ik niet het verschil kon maken bij de kinderen die dit zo ontzettend hard nodig hadden.

Ik stapte met een burn-out uit het onderwijs en had mezelf voorgenomen om NOOIT, maar om dan ook echt NOOIT meer met kinderen te gaan werken. Lang verhaal kort; dat liep allemaal toch even anders. Want ik zag mezelf gewoon niets anders doen dan met kinderen werken. Juist met die kinderen die het zo ontzettend moeilijk hebben op school. Juist met die kinderen waar we al onze tijd, liefde en energie in stoppen, maar toch geen vat op weten te krijgen. Dat zijn de kinderen die echt een speciaal plekje in mijn hart hebben.

Maar ik wist ook dat als ik echt iets wilde betekenen. Ik het ook echt anders moest gaan doen.

Ik wilde meer weten over gedrag. Los van alle labels, diagnoses, procedures en protocollen. Ik wilde weten waar dit gedrag nu daadwerkelijk vandaan kwam. Hoe het nu komt dat het ene kind wel voldoende heeft aan een gesprek met de juf en dat we bij het andere kind interventie na interventie inzetten, maar geen resultaat lijken te boeken. Ik leerde dat er zoveel meer schuil ging achter lastig gedrag dan lastig alleen. Dat vooral stress, spanning en de angst en onzekerheid die daarmee gepaard gaan in 90% van de gevallen de grootste trigger zijn.

De afgelopen jaren verslond ik alles wat er mijn op mijn pad kwam aan cursussen, opleidingen, trainingen en literatuur. Ik voegde al mijn kennis samen in mijn Ontdek je Superkracht! traject en de resultaten waren gerust gezegd bizar te noemen. De kinderen gingen er ziende ogen op vooruit. Ook ouders en leerkrachten, die met hun handen in het haar zetten en waarvan de moed echt wel in de schoenen was gezakt. Waren meer dan verbaasd over de snelle veranderingen in gedrag bij het kind.

Sommige kinderen waren na een half jaar zo dusdanig veranderd dat ze niet meer op het lijstje met zorgleerlingen stonden. De leerkrachten hadden een heel ander kind in de klas en ouders hadden hun kind weer terug.

Want lastige kinderen bestaan niet, maar wel kinderen die het gewoon verdomd lastig hebben

De kennis die ik nu heb is de kennis die ik had willen hebben toen ik nog voor de klas stond. Dit had niet alleen voor mij, maar ook voor mijn collega’s, de ouders en de kinderen waarmee ik werkte een wereld van verschil gemaakt.

Het resultaat van alle kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. De ervaringen met alle kinderen die ik mocht begeleiden. De ervaringen met alle ouders en leerkrachten die ik dit proces mocht ondersteunen. Alles waarvan ik zelf heb aan den lijf heb mogen ervaren, zien, leren, ontdekken van wat echt werkt wanneer het aankomt op moeilijk gedrag. Komt samen in de Ontdek je Superkracht! opleiding.

In deze opleiding zit heel mijn ziel en zaligheid. Ik deze opleiding zit alles waar ik voor sta. Ik deze opleiding zit alles waar ik in geloof. Dit is de opleiding die de levens van zoveel kinderen en ouders, maar ook van jou als professional, wezenlijk gaat veranderen. Dit is de opleiding die echt impact maakt op het leven van ieder kind.

Want ik geloof oprecht dat wanneer we anders naar kinderen gaan kijken, we kinderen anders gaan zien en daardoor weer nieuw perspectief kunnen geven

Ik heb het mijn missie gemaakt om op iedere school, binnen ieder zorgteam, op iedere BSO, binnen ieder jeugdondersteuningsteam, binnen iedere organisatie die maar met kinderen werkt een iemand te hebben die volgens de Ontdek je Superkracht! methode werkt.

Omdat kinderen het verdienen dat wij dag in dag uit het beste van onszelf geven en we op deze manier zoveel mogelijk kunnen bereiken. En de wereld voor hen en voor hun ouders weer een stuk mooier mogen maken.